dijous, 26 de juliol del 2012

INANNA DEESSA DE L´AMOR SUMERI
















Inanna va ser la deessa tutelar d´Uruk des d´abans del 3000 a.c .Se le considera la deesa sumèria del libido i de l`amor i en el seu aspecte astral se la relaciona amb el planeta Venus .
Sembla ser l`antecessora de moltes divinitats semblants com ishtar , Afrodita o Venus.Va descendir a l`infern o inframón , essent el primer relat conegut d´nna catabasi.

En algunes tradicions va ser filla d´Anu i Ki (Terra) i en altres de Sin i Ningal (La Lluna) .Té set temples a Sumer , el major estava a Uruk .El seu consort era Dumuz. El temple d`Uruk està dedicada a ella i a Anu. La ciutat d´Uruk dedicava a Inanna tenia diferentes festes d´àmbit sexual i violent , hi ha un poema que critica a un rei de Uruk per no fer res.
Hi ha la lllegenda que el déu de l`aigua Enki ocultava l`erm que servia per fer funciona el món , en una festa Inanna el va emborratxa i s´en va porta l`erm a Uruk.

En aquest context la mitologia Sumeria explica que Inanna baixa al`inframón per enfrotar-se a la seva germana Ereixkigal , en la lluita Innana va morir , això que cap esser viu del món volgui aparallar-se.
Enki crea unes criatures sense gènere que enganyen a Ereixkigal aconseguint que els lliuri el cadaver de la deessa al que l`apliquen l`aigua de la vida .Així Inanna ressuscita , però ha de trobar un substitut que ocupi el seu lloc en l`ultratomba .En tornar a la Terra que el seu espòs Damuzi ha ocupat el seu lloc , per la qual cosa és a ell qui envia a l`inframón.Com a conseqüència Damuzi reina en la tardor i hivern , mentres Innana reina en la primavera i estiu.



http://ca.wikipedia.org/wiki/Inanna

http://es.wikipedia.org/wiki/Inanna

http://en.wikipedia.org/wiki/Inanna


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada