dijous, 9 d’agost del 2012

ISHTAR , LA DEESSA BABILÒNICA DE L`AMOR







Isthar era la deessa babilònica de l`amor i la guerra , la vida de la fertilitat, i patrona d´ altres temes menors.
S´associava principalment amb la sexualitat : el seu culte implicava la prostitucíó sagrada , la ciutat sagrada es deia la ciuatat de les "cortesanes sagrades" i ella va ser la mateixa va ser la "cortesana dels déus".
Isthar tenia molts amants , en la seva joventut va ser amant de Tammuz déu de la collita i aquest amor va provocar la mort de Tammuz.
En Sumeris era coneguda com Inanna , Astarté en Canaaa i Fenicia, al igual que les religions d´Abraham i a Armenia , Anahit a Armenia, i segons Joseph Cmpbell era també Isis i Afrodita.
Era filla de Sense , déu de la Lluna i de Nannar la Lluna .Germana menor d´Ereshkigal  i germana de Shamash déu del Sol, i el seu espòs es Tammuz.
Ishtar no es pot considerar dins del grup de les deesses mare ja que la seva relació amb els humans és més com inspiració per l`acció vital que com a refugi.
S`associa al planeta Venus , estrella del matí i del vespre .El seu símbol és un estel de viut puntes en el seu honor els astrònoms han batejat a un continent de Venus Ishtar-Terra .El seu animal associat és el Lleó.
Ishtar va descendir a l`infern per portar el seu marit Tammuz que estava en l´inframón a Ereshkigal la seva germana es va traure la roba en les set portes del submón per desafiar a la seva germana , però això li va treure el poder , una altra versió diu que per amor a Tammuz es va despulla i que el vel significa les coses que ocultem a les altres persones (Llegenda dels set vels) però la seva germana la va matar .
Llavors el seu fidel Papsukal crida als déus i aquestsvan crear un ser que entrés al regne dels morts i  van ressucitar a Isthar amb l`aigua i menjar però havia de pagar el preu durant sis mesos a l`any Tammuz ha de viure al submón la tardor i l´hivern , durant la primavera i estiu es reuneixen.
Hi ha molts noms asociats a I`estrella Astarte, Itziar, Esther , Ixchel , Stara , la constel.lació de Virgo es coneixia pel seu nom per després pasa a Astarte i finalment a la deesa germànica Eostre.



http://ca.wikipedia.org/wiki/Ixtar

http://es.wikipedia.org/wiki/Ishtar

http://en.wikipedia.org/wiki/Ishtar


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada