dijous, 23 d’agost del 2012

TANIT LA DEESSA DE CARTAGO






                            Incens Púnic trobat a la ciutat romana de Sanisera (Menorca-Espanya)






Tanit o també anomenada Tinit era la deessa de la fertilitat , la dona de Baal-Hammon i la deesa protectora de Cartago .El seu sobrenom es la "cara de Baal ".També és la govenadora celestial .
Com a senyora de la fertilitat rebia el nom de Nutrix (Dida) els seus atributs són la magrana , la figa , l`espiga i el colom com el seu símbol , encara que el seu símbol més destacbles és la creu de Tanit un triangle travessat per dalt per una barra horizontal i coronat per una rodona.
Sembla que com deesa celestial tenia transendencia lunar .A la mare pàtria de Fenecia no s´ha demostrat la presència de la deesa Tanit , segurament era una derivació de la deesa Astarte.
Tanit oferia alguns dels seus fills al deu del foc Moloc , aquests sacrificis de nens-es , va donar la llegenda negra als cartaginesos, eran enterrats en urnes amb les seves cendres els Trophet.
Tanit va ser adorada fins a la desapirició de la cultuta púnica .Els romans la van equiperar am la deesa Juno i la deesa Diana , el culte a Tanit es va mantenir a les Illes Balears (Eivissa) fins al segle II.


http://ca.wikipedia.org/wiki/Tanit

http://es.wikipedia.org/wiki/Tanit

http://en.wikipedia.org/wiki/Tanit

http://fr.wikipedia.org/wiki/Tanit



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada