dilluns, 24 de setembre del 2012

RUSALKA NIMFA ESLAVA DE L`AIGUA











En la mitologia eslava una Rusalka era una dona fantasma una nimfa de l`aigua , un súcubo , una sirena que habitava en un canal d´aigua .Segons la majoria de les tradicions eran dona-peixos que vivien en la part inferior dels rius , al mig de la nit caminaven a la vora i dançaven a les praderies.Si veuen homes atractius els sedueixen amb cançons i balls hipnotitzar-los per portar-los després fins al fons del riu on moririen.

D`acord amb Zelenin , les dones que moren violentament o abnas de temps com les domes que s´han suicidat per abandonament del seus marits o de dones solteres que han estat embrassades , ha de viure el seu temps dessignat com un esperit.

La versió fantasmal és l`ànima d`una dona jove que havia mort en o a prop d`un llac i va tornr a ronda aquesta via maritima .Aquesta no-mort Rusalka no sempre és malèvol  , i se li permiti morir en pau si la seva mort es pot venja.Encara que el seu lloc habitual va ser la massa d´aigua on va morir , la Rusalka pot sortir de l`aigua , pujar a un arbre i canta o pentinar-se el cabell o unir-se a altres Rusalki , fen una dança circular.

Encara que hi ha diferents versions del mite els seus ulls brillen com el foc verd , la pell molt pal.lida i transl.lúcida i sense pupil.les visibles, el seu pèl es vert o daurat i sovint està húmid, la Rusalka no pot estar molt temps fora de l`aigua , però gràcies a la seva pinta pot pentinar-se el cabell i tenir-lo mollat, ja que si se´l seca podria morir.

El seu moment més perillós és la primera setmana de juny ja que  les Rusalkes sorten i per això durant aquesta setmana estava prohibit banyar-se , una Rusalka podia arrossegar a una persona al fons de l`aigua. El lingüistica Max Vasmer assenyala que la paraula Rusalka ve de les danses de les nenes en Pentacosta i d´una derivació del grec Rosalia ja que la setmana de Pentacosta en llati vol dir "El festival de les roses".





http://es.wikipedia.org/wiki/Rusalka

http://en.wikipedia.org/wiki/Rusalka


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada