dijous, 25 d’octubre del 2012

HALLOWEEN












L`Origen del Halloween es remonta al festival celta de Samhain .Els celtes que vivien a Irlanda, Regne Unit i nord de França  fa 2000 anys celebraven l`any nou el 1 de novembre , era l`acabament de la collita i el començament del fred fosc i fred que s´associava a la mort humana.
Els celtes pensaven que la nit de cap d´any la frontera entre els mons dels vius i dels morts desapareixian i els esperits dels morts tornaven.
Els celtes creien que els esperits podien sortir del cementiris i ficar-se en els cossos dels vius per recussitar.Per evitar-ho embrutaven la casa i possaven ossos , calaveres.
Creien que la presència d`aquests esperits a part de fer malt bé la collita, i causar problemes , ajudavan als druidas o sacerdots celtes a predeir el futur i tenia una guia per passar l`hivern.
S`encenien fogueres gegants on es cremaven animals com sacrificis al deus celtes i fer fora els esperits malignes. .Durant la celebració es vestien amb caps i pells d`animals intentaven esbrinar el seu futur.

La costum de buidar carbasses es basa en el folkore irlandès el "Jack of Lantern" .La llegenda conta que un home anomenat Jack va enganyar rl dimoni i el va tancar en un arbre dibuixant una creu al tronc. Després va fer un tracte amb el diable si mai més el tornava a temptar el deixaria sortir.
D`acord amb la llegenda quan Jack va morir se li va denegar l`entrada al cel per les seves practiques i a l`infern per haver enganyat al diable.Aquest li va donar una espelma dins d´un nap per guiar-lo a la foscor .Els inmigrants irlandesos del 1840 van utilitzar una carbassa que era més facil de buidar.

La tradició del Trick or Treat possiblement té el seu origen en les desfilades que tenien lloc a Anglaterra..Durant aquestes celebracions el ciutadans més pobres demanaven menjar de casa en casa i les famílies els donaven els "Soul Cake" o pastissos d`animes ells a canvi prometian resar per els difunts de la família respectiva. La distribució d`aquests pastissos va ser una idea de l`església en substitució de la practica antiga de deixar vi i menjar pels esprits, més tard van ser els nen que anaven casa per casa demanat menjar.
Per últim el nom de Halloween es la contracció d`All Hawoll´s Eve (Vispera de tots els sants)







http://ca.wikipedia.org/wiki/Halloween

http://es.wikipedia.org/wiki/Halloween

http://en.wikipedia.org/wiki/Halloween

http://fr.wikipedia.org/wiki/Halloween

http://de.wikipedia.org/wiki/Halloween


http://it.wikipedia.org/wiki/Halloween

http://pt.wikipedia.org/wiki/Halloween

http://nl.wikipedia.org/wiki/Halloween

http://pl.wikipedia.org/wiki/Halloween

http://sv.wikipedia.org/wiki/Halloween





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada