dijous, 29 de novembre del 2012

ATENEA / MINERVA DEESSA DE LA SAVIESA




                                                  http://silentplea.deviantart.com/art/A-T-H-E-N-A-157572312




                                                           Atenea amb la fisonomía d`Uma Thurman


                                                          Atenea amb la fisonomia d´Eva Green


























En la mitologia grega Atenea és la deessa de la saviesa i de l`artesania ara com el teixit i la ceràmica.
També és ña deessa de la guerra , però en la seva vessant estratègica ja que el deu de la lluita i la sang és Ares. Era deessa protectora de la ciutat d`Atenes i de moltes altres .Era una de les sis deesees principals del panteó grec i era anomanada Minerva pels romans.

Atenea era la deessa de la guerra, mai va ser nena mai va tenir parella ni amant i sempre va mantenir-se verge (Parthenos) .El Partenó d`Atenes a Grècia és el seu millor homenatge .Se le representa com una dona vestida amb roba militar.També se l`anomena Pal.las Atenea o Atenea.

L`animal que la representaès l`òliba i la planta l`olivera.Atenea es la divina titular d`Atenes de l`acropòlis era el principal centre de culte d`aquesta deessa a la antiguitat .De fet la semblança dels noms fa pensar el de la deessa derivi l`altre.

Els antics explicaven l`origen del nom d´Atenea de mots grecs Athanátos (Inmortal) o Athithene (Sense Nodrissa) teories avui descartades i Plato creia en una traducció del nom de la deessa egipcia Neith.

Atenea era filla de Zeus i Metis .La història del seu naixement es curiosa .Urà i Gea van advertir a Zeus que Metis tindria una filla després tindria un fill que el destronaria , Zeus al adonar-se que estava embrassada se le va empassar .Llavors arribat el moment del part , Zeus tenia un mal de cap i va ordenar a Hefest que l`obris el cap de una destralada i va sortir Atenea ja adulta i armada.
Atenea ajuda als altres deus de l`olimp a Hercules en els dotze treballs , ajuda als grecs en la guerra de Troia, a Perseu a guanyar a Medusa i a Zeus a lluitar contra els gegants.






http://ca.wikipedia.org/wiki/Atena

http://es.wikipedia.org/wiki/Atenea

http://en.wikipedia.org/wiki/Athena

http://fr.wikipedia.org/wiki/Athéna






2 comentaris:

  1. vull un altre mite yaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. gracies =)

    ResponElimina
  2. Hola Sara
    Gràcies per mirar el meu blog
    En el futur posaré posts sobre deesses i déus eslaus, celtes i nòrdics ...

    ResponElimina