dijous, 8 d’agost del 2013

AMÓN- RA DÉU DEL SOL D´EGIPTE

                  L´ull d`Amón Ra






Temple d`Amón-Ra a Tebas en 3D







                                                             Representacions d´Amón-Ra





Amon es l`helenització del nom egipci IMN, originalment una deïdat Tebana ,el culte es va popularitzar quan ela Hicsos van ser expulsats donant origen a la dinastia XVII.
Se´l representa com un home amb pell vermellosa o blava o en forma de cap de moltó. En qualsevol de les dues representacions porta sobre el seu tocat compost per dues plomes , dividides en seccions i un disc solar a la base (Amón- Ra) .Podria portar el ceptre l`uas i l`anj.
En els textos de les piràmides se li considerava una deïdat de l`aire ,  però més tard se´l va associar amb Ra déu d´Heliòpolis divinitat solar sota el nom d`Amón -Ra convertir-se en la principal divinitat d`Egipte .Els faraons van adoptar en el seu títol el nom de fill de Ra (Sa-Ra).
Els sacerdots d`Amon es van convertir en el sector més influient de la societat egipcia durant l`imperi nou enfontant-se amb el faraó Akenaton que volia un sol déu Aton.
El déu Amón-Ra tenia dos festes la d`Opet i la Vall que es feia a Karnak i Luxor on la triada tebana sortia dels seus temples en barquesses transportades pels sacerdots, la festa durava quatre o conc dies , en el regnat de Ramsee II duravan vint dies, on es repartia mnejar i cervesa del temples.



http://ca.wikipedia.org/wiki/Ammon

http://es.wikipedia.org/wiki/Amón

http://fr.wikipedea.org/wiki/Amon

http://en.wikipedia.org/wiki/Amun

http://de.wikipedea.org/wiki/Amun

http://it.wikipedea.org/wiki/Amon

http://pt.wikipedea.org/wiki/Amon

http://nl.wikipedia.org/wiki/Amon

http://pl.wikipedia.org/wiki/Amon







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada