dijous, 26 de setembre del 2013

ZEUS / JÚPITER DÉU SUPREM DE L`OLIMP










                                  Temple de Zeus a Olimpia (Grècia)




                                                       Zeus déu suprem de L`Olimp










En la mitologia grega és el deú suprem de l`Olimp .Fill de Cronos (Saturn) i Rea. Té el seu equivalent en la mitologia romana Jupiter .Va lluitar contra el seu pare amb el suport de la resta dels déus i en derrotar-lo va ocupar el seu lloc en el seu tron a L`Olimp.

Els atributs són el llamp, l`aliga , el toro i el roure. Se´l representa bé dempeus amb el llamp a la mà dreta alçada o bé assegut en posat majestàtic.

Va casar-se amb Hera en qui va tenir tres fill (Hefest, Ares i Hebe) i  diferents embolicsamb Hera  i fills amb altres dones ja fossin o divines o mortals . Una de les seves dones era Mnemòsine deessa de la memòria .Amb ella va tenir nou filles totes muses com Euterpe,a Clio, Talia o Cal.liope.

Una mortal va ser Leda que la va posseir sent un cigne o Europa on Zeus es va disfrassar de brau blanc,una altre reina mortal era Alcmena en què va tenir com fill Heracles

Per tal d`aconseguir els seus desitjos era capaç de tranformar-se en qualsevol animal . A més posseïa el domini sobre les tempestes , els llamps i els trons.
El principal centre de culte on els greca convergien per rendir honor al seu deú era Olimpia . El festival quatrinneal de l`estiu anomenats Jocs Olimpics on havia un temple en l`estàtua de Zeus.




http://ca.wikipedia.org/wiki/Zeus

http://es.wikipedia.org/wiki/Zeus

http://fr.wikipedia.org/wiki/Zeus

http://en.wikipedia.org/wiki/Zeus

http://de.wikipedia.org/wiki/Zeus

http://it.wikipedia.org/wiki/Zeus
                                                                                                      
http://pt.wikipedia.org/wiki/Zeus                                                

http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeus

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zeus

http://sv.wikipedia.org/wiki/Zeus






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada