dijous, 30 de maig del 2013

CORPUS CHRISTI

                  Catifes de Sitges
 
Corpus Sitges (Barcelona)
 
 
Sitges
 
Corpus La Garriga (Barcelona)


                   Enramades d´Arbucies

                Enramades de Sallent (Barcelona)
 
 
Solsona (Lleida)
        


                 La Patum de Berga (Barcelona)




             L`ou com balla  Catedral de Tarragona


                                       L`ou com balla a la Catedral de Barcelona


Processió del Corpus de Barcelona




El Corpus Christi es una festivitat de l`església catòlica destinada a venerar l`eucaristia .És una festa mòbil dins del calendari litúrgic que la situa al dijous següent a l`octava de Pentacosta.
Aquesta festa d`origen medieval i instituida per el Papa Urbà IV a l`any 1264, havia de servir a l`església per la veneració pública del sagrament de l`eucarastia exaltant la doctrina del cos de Crist
enfront dels que negaven . Barcelona i Girona van ser les segones ciutats del món que van celebrar el Corpus Christi amb una processió que hi ha noticies a l`any 1320.
Algunes festes de Catalunya són el Patum de Berga, la festa de Corpus de Solsona, les enramades d´Arbucies, i Sallent , les catifes de flors de Sitges i La Garriga i les tradicions de l`ou com balla com Barcelona o Tarragona.




http://ca.wikipedia.org/wiki/Corpus_Christi

http://es.wikipedia.org/wiki/Corpus_Christi

http://fr.wikipedia.org/wiki/Fête-Dieu

http://en.wikipedia.org/wiki/Body_of_Christ

http://de.wikipedia.org/wiki/Fronleichnam

http://it.wikipedia.org/wiki/Corpus_Domini

http://pt.wikipedia.org/wiki/Corpus_Christi

http://www.lapatum.cat

http://www.sitges.cat/corpus




















 
 
 

dijous, 23 de maig del 2013

CHAAC DÉU MAIA DE LA PLUJA

              Cancun

               Uxmal

                  Chichen-Itza






              http://travesiasagradamaya.com.mx




El déu Chaac és el nom de la deïdat maia de la pluja .Amb la seva destral llampec Chaac colpeja els núvols i produeix el tro i la pluja..Chaac corrspon al déu Tlaloc dels asteques.
El déu de la pluja es també de l`agricultura un mite molt conegut en ek qual els Chaacs tenen un paper molt important per tractar de obrir la muntanya on estava el blat de moro.Una altre llegenda diu que Chaac fa adulteri amb la dona del seu germà i després s´arrepeneteix i les seves llagrimes són les plujes .Chaac es sol representa amb cos humà i amb atributs de reptil o amfibi i amb uns ullals no humans i un nas llarg i penjant.Havia rituals sobretot al Yucatan del Cha-Chaac cerimònia de petició de pluja , alguns homes i dones joves s´ofegaven en un cenote (pou sagrat) per entra en el regne de Chaac, avui en dia amb una barreja de rituals maies i cristians  es demana pluja amb quatre nois un per cada punt cardinal que cantan com les granotes.



http://es.wikipedia.org/wiki/Chaac

http://en.wikipedia.org/wiki/Chaac

















dijous, 16 de maig del 2013

HUNAB KU DÉU SUPREM DELS MAIES











                               http://xlordandyx.deviantart.com/art/Mayan-god-Hunab-Ku-207855635


              Principals deus i deessees maies



Hunab Ku era el déu suprem dels maies , Hunab (Cosa solitaria) i Ku (Déu) , era l`únic deu i no es podia representar per ser incorpori .Ara bé Hunab Ku com deidat només va ser anomenada en dos fonts colonials : El diccionari de Motul i el Chimal Balam de Chumayel però no ha estat fina ara trobada em cap font precolombina.Aquest fet ha induït els acàdemics a pensar que la menció de Hunab Ku i la seva concepció de deïdat veritable i única va ser propiciada per la cristiandad , ja que els missiones franciscans encarregats de l`evangelització dels maies al Yucatan,van voler una crear una transició  entre les creencies politeistes dels maies i el monoteisme cristià que ells propalaven.
Les creences modernes  de Hunab Ku provenen de l`antropòleg mexicà Domingo Martinez (1904-84)
per ell havia monoteisme en les maies i representava per el simbol d`un quadrat dins d`un cercle o un cercle dins d`un quadrat , el cercle representa la noció del movimient i el quadrat l`idea de la mesura.
Jose Arguelles en el seu llibre de 1987 "El factor Maya" va utilitzar un altre simbol estilitzat pres probablement del Codex Magliabecchiano reproduït facsìmilarment per Zèllia Nattall en 1903 i que està basat en un manuscrit colonial d`origen mexicà (No maia) , evoca el ying yang i una galàxia en forma d`espiral , no hi ha evidència arqueòlogica d`origen maia precolombi de relacionar aquests simbols amn Hunab Ku.




http://es.wikipedia.org/wiki/Hunab_Ku

http://en.wikipedia.org/wiki/Hunab_Ku







                                                    







dijous, 9 de maig del 2013

HUITZILOPOCHTLI DÉU GUERRER AZTECA

 

 
 



                                             http://p-pasecas.deviantart.com







 

En la mitologia asteca Huitzilopochtli era un dels déus originaris dels astequea poble semi-nomada , en nauhtl pot significar el colibri vermell o el que ve del sud , ja que els asteques el sud es a l`esquerra on hi ha el paradís.Segons la tradició Huitzlopochtli va néixer de Coatlicue la mare terra que va quedar embraçada de una bola de plomes que va caure del cel .El seus germans a instàncies de la seva germana Coyolxauhqui ,per evitar la desenhonra el van voler matar , però ell va matar a la seva germana i practicament al seus germans , la seva mare el va reprendre de tanta violència i del cap de ls seva germana al va llençar al cel transformar-se en la Lluna i ell en el Sol.
Com déu tribal de una tribu guerrera , era un déu guerrer i el temple que van construir  a Tenochtitlan un dels altars estava dedicat a Tlàloc i a l`altre a Huitzlopochtli .
A aquests déus se´ls ofeien sacrificis humans perquè Huitzlopochtli pogués subsistir en la seva comtessa diària i aconseguir que el Sol sortís al dia seguent.Els guerrers que morien en conbat , les dones que morien el el part i els sacrificats anaven al paradis , per això era un honor el sacrifici a Huitzilopochtli.



http://ca.wikipedia.org/wiki/Huitzilopochtli

http://es.wikipedia.org/wiki/Huitzilopochtli

http://fr.wikipedia.org/wiki/Huitzilopochtli

http://en.wikipedia.org/wiki/Huitzlopochtli



dijous, 2 de maig del 2013

QUETZALCÓATL EL DÉU SUPREM AZTECA



 
 

  Diferents represenatcions de Quetzalcóalt com serp i drac


Quetzalcöalt com home





Quetzalcóalt és una deidat mesoamericana , el seu nom deriva del náhuatl i vol dir serp emplomada
La veneració de la seva figura es va extendre .per tot el periode mesomericà clàssic (600-900).
Al periode postclàssic (900-1519) l`adoració de la serp emplomada va ser en el principal centre religiós de Cholula, els nahuas el van anomanar Quetzalcóalt ,els maies el coneixian com Kukulkan.
Entre els asteques es relacionava amb els deus del vent , de Venus , de l`alba , dels comerciants i les arts , de l`artesania .Ell era també el déu patró dels sacerdots asteques.
Pels asteques no només era una serp emplomada , sinó un drac , que era un fabricant (i transgressor) entre el cel i la terra. Era també una deidat creadora ja que va crear l´humanitat.
La majoria de les civilitzacions de mesoamericà creuen en els cicles solars , en general el nostre temps es el cinqué sol , els sltres quatre van ser destruïts per inundacions, focs etc , va ser Quetzalcoalt que va baixar a l`inframón i va crear el cinquè món




http://ca.wikipedia.org/wiki/Quetzalcóatl


http://es.wikipedia.org/wiki/Quetzalcóatl


http://fr.wikipedia.org/wiki/Quetzalcóatl


http://en.wikipedia.org/wiki/Quetzalcoatl



 

 
 

                                              



dimecres, 1 de maig del 2013

BELTANE

 

      Celebració de Beltane a Stonehenge al 1 de maig 2010 . http://blog.stonehenge-stone-circle.co.uk


                 Calton Hill, Edinburgh (Scotland)


                                               Festival de Beltane a Edinburgh (Escòcia)
 
 
 
 

 








                               
           
        A l`hemisferi sud es Samhain  http://www.deviantart.com/art/Sabbats-2432826828




Beltane en Irlandès (Bon foc) es un dia que es celebra el 1 de maig al hemisferi nord i l`hemisferi sud el 31 d`octubre.Aquesta festa es celebra en les festivats celtes, per els celtes es el començ del pastoral de l`estiu, també podia ser una festivitat dedicada a Belenos déu del foc.
Una de les principals activitats de la festivitat consistia en encendre fogueres a les muntanyes els turons amb ritual i significat polític, es l`Oidhche Bhealtaine (La vigilia de Bhealtaine)
Un altre aspecte es des de començaments del segle XX va ser penjant branques al mes de maig a les portes i finestres de casa com la practica de Bedeckink bush maig amb un pal rodejat de cintes de garlandes en la mitologia germànica i nordica es la nit de Walpurgis i la zona mediterrania el 24 de juny pel solstici d`estiu a l`hemisferi nord.





http://ca.wikipedia.org/wiki/Beltane

http://es.wikipedia.org/wiki/Beltane

http://fr.wikipedia.org/wiki/Beltane

http://en.wikipedia.org/wiki/Beltane

http://www.new-age.co.uk

http://beltanefiresociety.wordpress.com