divendres, 1 d’agost del 2014

EPONA/ MACHA/ RHIANNON DEESSES CELTES DELS CAVALLS

Epona

Macha

                  Rhiannon



Macha






                                                  Rhiannon

                     



                                     






                                          Epona








Avui es una de les festes celtes més importants la de Lugnamash que a vegades se´l representa amb un cavall. A la mitología Celta les deesses celtes del cavall són tres.
La deessa Celta Gala Epona , la deessa celta irlandesa Macha i la desea celta gal.lesa Rhiannon en el fons es pot afirma que era la mateixa deessa del cavall però en diferents nom .


Epona es la deessa gala protectora dels cavalls rucs i mules , també era una deessa de la fertilitat com es demostra la presencia de poltres en algunes escultures .
El nom de Epona "Gran mare" en llengua gala , podía venir del proto-celta "Ekwos" , al ser la Gal.lia va ser romanitzada Epona va ser la protectora de la cavalleria romana .La seva iconografía es dreta i asseguda entre els cavalls i en el tipus imperial (Fora de la Gal-lia) s´assenta en un tró flanquejat per dos o més cavalls o poltres. El seu festival es el 18 de desembre


Macha es una deessa de l`antiga Irlanda assocaida als cavalls, la soberanía, i a la guerra . El nom es deriva possiblement del proto-celta majaka que vol dir un clar , de la plana.
Macha era la filla de Partholón líder del primer asentament d´Irlanda després de la inundació o filla de Emmas del Tuatha Dé Dannah ella apareix amb les seves germanes Bodb i Morrigu els tres noms diferents una triple deessa que són associades amb la guerra.
Macha Mong Ruad (Cavallera vermella) va ser segons la llegenda medieval i la tradició histórica la única reina d´Irlanda al segles IV-V abans de Crist.
Es va casar amb un agricultor de l`Ulster Cruinniuc , en una carrera de cavalls va dir que la seva dona corria més que els cavalls del rei , aquest li va dir que portes la seva dona , aquesta va correr i els va vencer com estava embarrassada , a l alinia de meta va parir bessons .



Rhiannon es la deessa gal.lesa dels cavalls ella apareix en el Manibogion (Recull de onze proses), va ser l`esposa de Pwyll i més tard de Manawydan i mare del heroi Pryderi rei de Dyfed que quan era un infant Rhiannon va ser injustament acusada com la suposada assesina del seu fill.
El seu nom prove segurament de la paraula Britonnic Rigantona que volia dir "Gran deessa reina".
Ja que va apareixer el dia de la seva boda amb Pwyll montada en un cavall blanc , envía els seus millors genets però ella sempre està devant i això que nomes feia pessaja el cavall.



http://en.wikipedia.org/wiki/Epona

http://en.wikipedia.org/wiki/Macha

http://en.wikipedia.org/wiki/Rhiannon





































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada