dissabte, 4 d’octubre del 2014

YOM KIPPUR

 
 

 
             Tocant el Shofar amb el Talit posat

              El Shofar senyala l`acabament del dejuni.


          La Recitaciño de la Tora



     El dia abans del Yom Kippur  es pasa el pollastre o gallina blanca  per sobre del cap  tranferin els  
     pecats de la persona a l`au (Kaparot)







El Yom Kippur o dia de l`expiació es el dia més important del calendari jueu a part ddel Sabat.
Es l´últim del Yamim Noraim (Dies terribles) com indica el seu nom el próposit del Yom Kippur és el penidement i l`expiació del pecat . Es el desè dia del seté mes
Se celebra cada any en el desè dia del mes de Txiri (setè mes del calendari hebreu liturgic) es a dri entre finals de setembre i començaments d`octubre en el calendari Gregoria.
Tradiconalment el Yom Kipur es quan Moises va rebrar la segona sèrie dels deu Manaments.

Té cinc oracions i no tres com un Sabat el Maariv, Shacharit, Musaf, Minja i Ne´ilah

Durant el Yom Kippur s`observeixen les maeixes normes del Sabat . Addicionalment no està permès ni menjar ni beure absolutament res durant 25 hores ni tampoc ni banyar-se , aplicar-se locions o cosmètics o mnatenir relacions sexuals entre altres activitats. Per rao del dejuni s`observa un dia tant a Israel o fora. El dejuni comença en l`ocas i acaba el vespre de l`endema .
Els serveis d`oració de Yom Kippur començen amb l`oració "Kol Nidre" que ha de ser recitada abans de la posta del Sol. El Kel Nidre (Arameu. tots els sants) és una abrogació pública de vots religiosos fets pels jueus durant l`any precedent , Això només fa als vots imcomplerts fets entre una persona i Déu i no anul vots entre persones.

Hi ha el ritual de sacrificar una gallina o pollastre blanc que es fa el dia abans del Yom Kippur en el que es tranfereix el pecats de la persona a l`au s´anomena el Kaparot en qué la gallina es posa per sobre de les persones , tambe es donen a vegades les aus a les persones necessitades

En la vigila del Yom Kippur els fidels es reuniexen a la sinagoga  s`obre l`arca i dos persones obren els rotllos de la Tora (Sifrei Tora) . Llavors prenen els seus llocs a cada costat de l´Hazzah i reciten en Hebreu


Un talit (Mantell de pregària cuadrangular) es posa per les oracions de la tarda -l´ únic servei de la tarda de l`any en el qual es fa això. El culte de Ne ´ilah es un culte especial que se celebra només durant el dia de Yom Kipur i marca el tancament de les festes .
Yom Kipur culmina amb el sonar del Shofar que marca la conclusió del dejuni, sempre s`observa com un dia festiu i no trist , s´espera que al final del dia Déu hagi perdonat els pecats.




http://en.wikipedia.org/wiki/Yom_Kippur

http://ca.wikipedia.org/wiki7Yom_Kippir

http://es.wikipedia.org/wiki/Yom_Kippur

http://fr.wikipedia.org/wiki/Yom_Kippur

http://de.wikipedia.org/wiki/Yom_Kippur

http://pt.wikipedia.org/wiki/Yom:Kippur

http://it.wikipedia.org/wiki/Yom_Kippur

http://nl.wikipedia.org/wiki/Yom_Kippur

http://pl.wikipedia.org/wiki/Yom_Kippur

http://sv.wikipedia.org/wiki/Yom_Kippur






































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada