dilluns, 6 d’abril del 2015

TESEU I EL MINOTAURE (ARIADNA)





              Teseo i el Minotaure Maestre de Campana Cassoni (detall)


        Ariadna senyalen l`entrada al laberint , Richard Vestal




                                               http://www.thaliatook.com/AMGG/ariadne.php







Teseu i el minotaure es un dels mites més importants del món greco-romà..El mite comença quan Egeo mata Androgeu fill de Minos rei de Creta, aquest en venjança arrasa Atenes , i posa un tribut a la ciutat , cada nou anys , els atenencs havien d´enviar set nois i set noies per ser menjats per el Minotaure . Teseu vol anar ell per vencer el Minotaure (meitat home i meitat brau) i salvar Atenes.

Surt del vaixell, reb dues veles una blanca si torna viu i una negre si mort, en arribar a Creta, va a veure al rei i li diu que si mata al Minoutaure els qatorze joves quedaren lliures i Atenes quedaren exemptes. El rei acepta l`oferta, mentrestant Ariadna la filla del rei s´ha enamorat de Teseu i el vol ajudar a canvi d ela promesa que es casaria amb ell . Li dòna un cabdell de fil que li havia donat Dedal l`inventor del Laberint on està el Minotaure, això amb el fil podrá retornar a l`entrada.

Teseu entra tot sol i sense armes , i una lluita cos a cos, guanya al Minotaure, llavors surt del laberint gràcies al cabdell  d`Ariadna i s`escapen amb els joves d`Atenes . En una parada a l`illa de Nexos Teseu abandona Ariadna que en aquell momento estaba dormint . Algunes versions afirmen que Teseu estaba enamorat d´Egle filla de Panopeu i per això va abandonar Ariadna, mentres que una altre versió diu que Teseu ho va fer per ordre de Dionis  estava enamorat d´Ariadna.

Es pot dir que el mite es sobre les pors que va vencer Teseu i el triomf de la cultura que representa Atenes sobre el Minotaure que es la barbarie





http://ca.wikipedia.org/wiki/Teseu

http://es.wikipedia.org/wiki/Teseo

http://en.wikipedia.org/wiki/Theseus

http://fr.wikiepdia.org/wiki/Thésée





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada