dimarts, 5 de maig del 2015

ANANSI DÉU ASHANTI I DEL CARIB



















En la mitologia ashnati Anansi es un dels déus més importants i famosos del saber popular
És un heroi de la cultura que actua en benifici de Nyame (el seu pare) el déu del cel) i porta la pluja per aturar el foc i actuar segons condicons semblants . Finalment Anansi va ser canviat per un camaleò.. En algunes creences Anansi havia creat el Sol, la Lluna i les estrelles . Creava el primer home però Nyame de fet el feia venir la vida .Ensenyava agricultura a la humanitat.


El mite va neixer amb l`Ashani de Ghana , per portar-lo els esclaus cap al Carib sent una manera de resistència contra l`esclavitud  Anansi amb el seu enginy sempre enganya als animal més grans , tenint una certa similitud amb el conill trampós Br´er del pobles bantúes o del cherokee o algonquins Amèrica del nord.

L`historia principal d`Anansu es quan Nyame li diu que cal porta Onini el Pitò, Osebo el lleopard, les vespes Mmoboro i els nan Mmoatia.

- Per agafar a Onini la pitò va dir que no sabia si era més llarg que una branca de palma  com deia la seva esposa Asu , llavors la pitò va estar d`acord d`estar lligada a la branca per veure qui era més llarga i llavors Anansi la vi lligar amb una corda .


- Per agafar el lleopard va fer un forat al terra  i quan el lleopard va caure , Anansi li va dir que l`ajudaria amb les seves robes i quan estava fora el va agafar amb la xarxa.


- Per agafar les vespes Anansi va ompli una carbassa d`aigua i va abocar una fulla de platan sobre el seu cap i alguns sobre el riu dient que estava plovent . Va sugerir a les vespes que entressin a la carbassa i ràpidament va segellar l`obertura.


- Per agafar els nan va fer una nina i el va cobrir amb goma engaxosa . Va col.locar el canell sota l`Odum (L`arbre de la vida) on els nans juguen i va posar una mica de nyam en un bol devat d´ell, quan el nan es va acostar i va menjar el nyam agraint el canell que no va respondre . Molest per les seves males maneres que ell ho va colpejar , primer amb una mà i després l`altra . Les mans engazades Anansi el va capturar.


-Va portar el quatre animals a Nyame , aquest el va recompensar sent en déu de totes les històries.







http://ca.wikipedia.org/wiki/Anansi

http://es.wikipedia.org/wiki/Anansi

http://fr.wikipedia.org/wiki/Anansi

http://en.wikipèdia.org/wiki/Anansi

http://nl.wikipedia.org/wiki/Anansi

http://pt.wikipedia.org/wiki/Anansi

http://de.wikipedia.org/wiki/Anansi

http://it.wikipedia.org/wiki/Anansi

http://pl.wikipedia.org/wiki/Anansi

http://sv.wikipedia.org/wiki/Anansi










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada