diumenge, 28 de juny del 2015

PAN DÉU GREC DE LA NATURA I MÚSICA








Norman Wills Price (1877-1951)
 
 
                                                http://www.thaliatook.com/AMGG/pan.html







Pan era el déu grec dels ramats i de la música  , de la natura salvatge, (Cmps, boscos) de la caça ...
El seu nom original ve del grec antic Paein que vol dir pasturar. Ell te les cames de cabre com les corns com un faune o satir. En la religió romana era faune el eu corresponent

En el seu aspecto més antic en la literatura Pindar amb la deessa mare Rhea o Cibeles , ja que havia un lloc de culte a Cibeles i Pan a la vora de la casa del poeta.
La filiació de Pa és calr ell es fill d´Hermes , encara que alguns mites afrimen que es fill de Zeus o Dionisi i la seva mare es la ninfa Driope o com diu Pindar els seus pares son Apol.lo i Penélope .

El seu culte era a l`Arcadia on vivía , on era adorat per la gent de la munyanya , un dels mites més importants era la seva flauta de pan format a partir de trossos de canya buides quan una vegada la ninfa Siringe filla de Landon el déu-riu ell sé n va enamorar i ella va fugit per no escoltar les seves impertinencies. Llavors ella va arribar on estaven les seves germanes que la va tranformar en canyes.
Ell no savia quina canya era Silinge, llavors van unir set o nou troços amb longituds decreixents i es va formar el instrument musical que porta el nom de la seva estimada.

També s´afrima que Pa va seduir a la deessa de la Lluna Selene embolicant-se amb una pell d`ovella per ocultar la seva forma de cabra i la va atreure cap avall des de el cel, cap al bosc on la va seduir.

Segons l`hisotriador Plutarc Pa es l´únid déu (Ex Asclepi) que mor , durant el regnat de`l`emperador Tiberi (14-37) la noticia de la mort de Pa va arribar al mariner Temus que feia un viatge a Itàlia , ja que ell va sentir la veu divina que li deia la mort de Pa,al saber-se la noticia la gent va plorar,alguns teologistes cristians afirmen que Pa va morir perquè Crist va néixer.






http://en.wikipedia.org/wiki/Pan_(god)









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada