dijous, 26 de novembre del 2015

CÚ CHULAINN HEROI MITOLÒGIC IRLANDÈS




                                                   Erner dona de Cú Chulainn







                                                    Cú Chulainn matant el gos









Cú Chulain es un heroi de la mitología irlandesa que apareix en el cicle de l`Ulster , com del folokore escocès i de l`illa de Man. Era fill de Lugh i Deichtine, en la seva joventut es deia Setenta però al matar el gos guardià ferotge Culann en defensa propia , va oferir-se a pendre el seu lloc fins que un altra gos podía ser criat. Cuchulainn es va enamorar d`Emer la filla de Forgall Monach aquest no vol que es casi amb la seva filla l`envía a Alba (Escòcia) perque la deessa guerrera Scathach l`entreni.

Ell torna d´Escòcia , mata al rei Forgall , roba el tresor , i rapta a Emer , vuit més tard el seu fill Connia (La seva Mare Aife), no va voler identificar-se , pensant que era un intrús Cu Chulainn el va matar, abans de morir el seu fill li va dir "Porta la bandera d`Ulster a les portes de Roma".

Durant la seva estada a l`estranger havia salvat a la princesa escandinava Derbforgaill de ser sacrifiacada als Fomorians (Semblants als Titans). El seu fill s`enamora Lugaid i aquest es converteixi en rei d`Irlanda , Derbforgall es mutilada per les dones de l`Ulster per gelosia, Lugadish mor de pena, Cú Chulainn en venjança mata a 150 dones que estaven en aquella casa.

A la edat de disset anys Cú Chulainn sense ajudar de ningú defensa Ulster de Connacht, Medb la reina pren Ulster perque Cú Chulainn no estava vigilant, encara que ell derrota al campió de Connacht, Loch, després Morrigan guareix les seves ferides donant-li llet

Quan el seu pare adoptiu Fergus Mac Roich, ara exiliat a la cort de Medb, Cú Chulainn cedeix, ell baralla amb tres diez amb el seu germà adoptiu Ferdiad , després ell lluita contra Maeb i al final Cú Chulainn guanya , però li perdona la vida .

Cú Chulainn s´enamora de la filla de Fy l`esposa de Manannan mac Lyr déu del mar, Ender vol matar a Fy , però al final Emer el perdona i Manamman sacseja la seva capa entre els Cú Chulainn i Fy perque mai més es vegin.

El desti de Cú Chulainn està segellat per la ruptura dels GESSPA (Tàhús) va incloure una prohibició de menjar carn de gos, però a Irlanda hi ha un sentit de l`Hospitalitat, i quan una vella li dóna carn de gos no tñe mñes remei que manjar-la i això afebla esperitualment a Cú Chulainn , i Lugaid amb un a llança el mata , abans de morir talla la mà a Lugaid







http://en.wikipedia.org/wiki/Cú_Chulainn









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada