dimecres, 18 de novembre del 2015

SVETOVID / TRIGLAV DÉUS ESLAUS (GUERRA)


                                  
            El bisbe Abshalon fa caure el déu Svetovid a Arkona el 1148 (Laurits Tuxen) 1890?

                       


                                                Estàtua de Svetovid a l`illa de Rügen (Alemanya)


                                                           Triglav

Svetovid




                                



Stevovid es una deïdat eslava , de la guerra i de la fertilitat, era adorat a l`illa de Rügen fins al segle XII.  Es representat sovint amb un arc en una mà i una banya de beure en un altra. Altres símbols importants és el caball blanc. que es van mantenir en el temps i s´utilitza en l`endivinació.
El nom pot deriva de Svet (sant) i vit com senyor o guanyador
La tribu de l`illa de Rügen ere el poble eslau de Rujani que tenien un temple de Jarormarsburg amb una estàtua amb quatre cares , alguns historiador Boris Rybakov creía que les cares era el déu Perun, Svarog, i les deesses Leda i Mokosh. En l`època cristiana se´l va relacionar amb San Vito.


Triglav es una deïdat eslava de la guerra que significa tres caps que podein representar a Perun, Svarog i Drajbog, més tard aquest  déu  (Drajbog) va ser reemplaçat per Svetovid o Veles.
Segons els escrits de Ebbo (Arquebisbe de Reims segle IX) els caps de Triglav podien representar el cel, la terra i el ìnframón, ja que governava aquests tres regnes i tenia un or vinculant sobre els ulls i els llavis perque no veure els pecats de la gent ni parlar-ne. Tenia temple dedeicats a Szczecin /Sttetin) a Polònia, destruïts  en l`època cristiana.





http://en.wikipedia.org/wiki/Svetovid

http://en.wikipedia.org/wiki/Triglav_(mythology)

















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada