divendres, 10 de juny del 2016

IXCACAO DEESSA MAIA DE LA XOCOLATA


              http://www.ixcacau.com



                                     http://www.ixcacaomayabelizeanchocolate.com








                                               Ginger Strivelli


                                                Josefina Gonzalez Zarza (Ninfa Urania)
                                       
                                                http://www.trekearth.com/gallery/ninfa_urania/photo58714.htm





Ixococao és la deessa de la xocolata tenia origins humils però honorables. Ella era la deessa de la fertilitat, una deessa de la terra en una societat matriarcal on la recol.lecció de les collites i procurnat que tothom estava alimentada per la dona. Desterrar la fam i la manera de protecció i seguretat de les persones era la seva responsabilitat divina.

L`àvia de la deessa Ixmucan estava precupada perquè era l`última de la seva estirpe , i a més a més no tenia fills, encara que si dos nets . Llavors una dona bella (Ixquic)  va acostar-se i li va dir que estava embarasada del seu fill que havia mort, Ixcamul no s´ho va creure i li va fer una prova , li va dir que omplis una xarxa amb menjar,

Ixquic només va omplir amb una panotva de blat de moro i va donar ajuda a diferents deesses, entre elles Ixcocoa que la va ajudar ajudar a plantar llavors i conrear i collir el blat de moro.

Poques vegades Ixcacao va aparèixer en pùblic , ella era estimada per la gent comuna com una deessa compesiva , Al principi semblava una edat d`or , els reis i les dinasties van aparèixer .
Cada rei va funcionar com un summe  sacerdot tenia una relació directa amb els déus i portava pluja , a canvi estaven disposats a treballar per el ritme luxos de vida del rei.

Llavors Ixcacao va obligada a casar-se amb Ek-Chuah el déu del comerç , aviat els seus bells de grans de cacau s´esten convertint en moneda, 40 gr per un ruc i 100 gr per un esclau. Fins i tot els impostos dels treballadors tenien que ser pagats amb els fassols , amb la qual cosa la gent no podia menjar xocolata.

Es va prohibir la xocolata i va ser declarada menjar dels déus, disponible només pels governants i els guerrers, això va trencar el cor d´Ixcacao . Ella acompanyava donant-li xocolata al noi o noia a pujar les escales del temple quan anaven a sacrificar-se , ella  quan baixava per les escales del temple no volia fer això més .

Va ser quan la deessa de l`amor Huitaca li a dir que tenia un plan per fer que la xocolata fos un element afrodisiac per l`amor , llavors Ixcacao va ensenyar als cuiners com fermentar el vi i fer-lo
embriagador ja que tenia la mateixa substància quimica i dòna aquesta sensació d`enamorar.

Després de la conquista dels espanyols ja no havien sacrificis i s`oblidava als déus , però Huicata va fer tornar Ixcocoa al seu poble per donar-li les gràcies i ella va tornar com la deessa de la fertilitat.

Ixcacoa es una deessa que es un contrapunt al comerç frenetic del món modern per donar un moment per pendre la xocolata i de les coses que donen plaer.





http://www.goddessgift.com/goddess-myths/Mayan-goddess-chocolate.html























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada