diumenge, 23 d’abril del 2017

EROS I PSIQUE




             "Els labors de Psique" John Roddam Spencer Stanhope, 1873



               Afrodita i Eros



                http://shampooneko.deviantart.com/art/Eros-and-Psiquis-11352290
             


                                                        Les Germanes dé Psique













Eros i Psique es una llegenda tardana , concretament és una história de les metamorfosis (L`ase d´or) del escritor romà Lucio Apuleyo al segle II. encara que apareix ja en el mon grec fa 2400 anys.

Habia una ciutat on un rei i una reina tenien tres filles , dos estaven casades , mentres que la tercera era la més bella , i adorada com una segona Afrodita, aquesta gelosa li va dir al seu fill Eros-Cupido
que trami una venjança sobre Psique però Eros desobeeix i s´enamora de Psique.

El seu pare creu que ha enfadat als déus i consulta a l`oracle de Delfos , i aquest diu que espera un monstre i no un humà. Psique se´n va , després el vent de l`oest Cefir la transporta a un prat .
Ella es desperta i veu una casa meravellosa , al entrar algú li donar menjar , aquest esser li diu que li prohibeix de mirar sobre ell , al final sense experiància sexual queda embarassada.

Cefir permet a la seves germanes de visitar-la , aquestes veuen l`esplendor en què viu Psique i per
l`envenja li diuen que mati al monstre , ella amb una daga per matar-lo i una llum per veura´l ,
ella veu que es una criatura bella , llavors Eros es desperta i s´en va dolorit per l`oli calent de la llum.

Psique va anant pels camins , els déus li van dir que anes a veure a Afrodita , aquesta estava molt enfadada amb el seu fill per haver estimat a Psique  i el va fer tancar en una habitació



                                  - Proves d´Afrodita per Psique-


La primera prova que va ordena Afrodita va ser que  Psique ordenes en munts seperats un munt d`ordi , blat, llavor de rosella, cigrons , llenties , cigrons i fesols. Una formiga la va ajudar a fer aquesta tasca.

La segona prova va ser creuar un riu i anar al altre costat on hi ha uns moltons  de llana d´or ,
Psique volia tirar-se al riu però una ninfa del riu li va dir que no ho fesi , i que agafes la llana d`or quan els moltons estiguessin dormits , ella ho va fer i va aconseguir la llana d´or.

La tercera prova era recollir en una urna de vidre l`aigua negre de les fonts del riu Styx que va a parar a les llacunes estigies i que esta al cim d´ una muntanya, per aquesta prova havia dracs i un fred intens . Al final l`ajuda Jupiter enviant el seu aguila que fa el treball.

La quarta i darrera va ser a anar al mon subterrani d´Hades i agafar el flasco de bellesa de Persèfone
Aquesta li dona el flasco , però Psique no va aguantar la curiositat, i per tenir més bellesa però es queda en un somni infernal. Eros s´escapa del seu tancament i  demana ajuda a Jùpiter, aquest ajuda donant-li Ambrosiana que es l`exilir de la immortalitat, Afrodita fa marxar enrere, finalment   Eros i Psique fan una festa nupcial per tenir més tard un fill Hedoné.


La unió de Eros i Psique es entre el fisic i la ment per aixecar l`anima més enllà de la vida humana i aqui entenem perque l`anima i la ment es desprent del cos i buscar anar més enllà.

El mite de Psique d´elaboració tardana i influït per les religions mistiques , simbolitza la superació de les proves i el patiment de l`ànima humana per aconseguir la immortalitat.






http://ca.wikipedia.org/wiki/Psique_(mitologia)

http://es.wikipedia.org/wiki/Psique_(mitologia)

http://fr.wikipedia.org/wiki/Psyché_(mythologie)

http://en.wikipedia.org/wiki/Cupid_and_Psyche







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada